Espai cultural. Museus

Museu Martim
Museu Martim
  • · Adreça:
    Avda Dressanbes s/n,
    08001 Barcelona
    Tel. 93 342 99 20
· Horaris:

De dilluns a diumenge de 10.00h a 20.00h

· Transports:

Metro linea 3, Drassanes
Busos 14, 18, 36, 38, 57

· Preus entrades:

2,50€

· Més informació:

El Museu Marítim de Barcelona està situat en l’edifici de les antigues Drassanes Reials, un dels edificis d’art gòtic civil més importants i millor conservat del món.
El Museu, que té ja més de 75 anys d’història, està consagrat a la cultura marinera. La seva missió es conservar, estudiar i difondre el patrimoni marítim de Barcelona. El Museu Marítim de Barcelona va ser declarat Museu d’interès Nacional l’any 2006.

L’EDIFICI
Les Drassanes Reials, l’edifici en el que es troba el Museu, es un dels edificis mes destacats del gòtic civil català.Tot i que la seva història es incerta, trobem una primera menció documental l’any 1243. Però la construcció de l’actual edifici es creu que es va fer entre els anys 1283 i 1328.
El edifici es un conjunt quadrat format per una successió de naus sostingudes sobre pilars de pedra i cobertes amb una teulada a dues aigües. El espai era ample i molt lluminós per poder treballar a cobert però amb comoditat. Sobre aquesta base es van afegir, en posteriors ampliacions, tres construccions que acaben completant el conjunt: El Porxo Nou (o edifici de Pere IV) entre el 1390 i 1415, les naus de la Generalitat entre el 1612 i el 1618 i la prolongació de les naus gòtiques (ara conegudes com a Sala Marqués de Comillas) fetes als segles XVII i XVIII.
L’edifici va ser concebut per ser un arsenal de galeres. Aquí és construïen, reparaven i es realitzava el manteniment de tota la flota de la Corona d’Aragó. També aquí es guardaven tot tipus de material naval i militar. Aquest us com a arsenal va mantenir-se fins 1745 quan va deixar de tenir una funció naval per passar a dependre de l’exèrcit tenint varies funcions (Parc d’artilleria, magatzem...). És en aquest període quan l’edifici pateix varies intervencions menors entre les que destaca la construcció de la Caserna de Cavalleria (un edifici que tocava a la Rambla i que va ser enderrocat l’any 1935).

· Mapa de localització: